Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków,
- litr zsiadłego mleka (kupne acidofilne najlepsze),
- mała śmietana 30%,
- czubata łyżka Vegety,
- łyżeczka mąki,
- kawałek boczku na skwarki.
Jak przyrządzić?
1. Ziemniaki drobno pokroić i zagotować z łyżką Vegety (nie przesadzić z ilością wody!).
2. Wyłączyć gaz, wlać zsiadłe mleko.
3. Rozrobić śmietanę z łyżeczką mąki, dodać do zupy.
4. Usmażyć skwarki i przerzucić do garnka.
5. Zagotować.
Uwagi:
Pycha! Lżejsze, niż zalewajka, równie sycące i świetne na lato, gdy jednak coś ciepłego trzeba zjeść.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Magda |