Składniki:
- karczek,
- sól.
Jak przyrządzić?
UWAGA!!! Nie przerażać się!!! To jest naprawdę pyszne!!!Otóż:zawsze stosunek wagi karczku do wagi soli jest jeden do dwóch. Z tym, że jest dwa razy więcej soli niż karczku. Przyjmijmy, że namy 1 kg karczku i 2 kg soli, OK?Robimy tak: wsypujemy CAŁĄ sól do dużego, żaroodpornego naczynia i delikatnie wyrównujemy powierzchnię. Na wierzch kładziemy mięso w całości (NIE NACIERAMY MIĘSA OD GÓRY!!!). Szczelnie zamykamy i wkładamy do piekarnika (200 st.) na 1,5 godziny. ZAPOMINAMY!!!, że tam jest i NIE UCHYLAMY pokrywy naczynia. Jeśli mięso wypchnie zbyt mocno pokrywę - postawmy na niej np. ciężką patelnię.Doskonałe na ciepło i na zimno.
Uwagi:
Nie bójcie się, że mięso zapadnie się w sól. Sól skamienieje tak, że trzeba ją potem prawie odkuwać. A mięso wchłonie tylko tyle soli, ile może.Dla chętnych polecam naszpikowanie czosnkiem, lub natarcie od góry słodką papryką.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Magda |