Składniki:
- 2 szklanki cukru,
- 2 szklanki śmietany kwaśnej,
- 2 szklanki mąki,
- 2 jajka,
- 2 łyżeczki sody,
- 2 łyżeczki octu,
- 6 łyżek maku,
- 4 łyżki kakao.
Bakalie:
- rodzynki,
- figi,
- orzechy,
- migdały,
- skórka pomarańczowa,
- suszone morele (posiekać).
Masa:
- 2 budynie śmietankowe,
- mleko,
- kostka masła,
- 20 dkg cukru pudru,
- 2 kieliszki spirytusu.
Jak przyrządzić?
1. Jajka utrzeć z cukrem, dodać mąkę, ocet, sodę, śmietanę i wymieszać. Ciasto podzielić na 3 części:- do 1 dodać kakao i upieć,- do 2 dodać mak i upieć,- do 3 dodać bakalie i upiec.2. Budynie ugotowac wg instrukcji na opakowaniu i wystudzić. Kostkę masła utrzeć z cukrem, dodawać stopniowo budyń i na konieć połączyć delikatnie z alkoholem.3. Placki przełożyć masą tak, aby bakaliowe było na górze.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | NINAA |