Składniki:
- 1 naprawdę duża porcja włoszczyzny (bez kapusty),
- 1 duża cebula,
- 2-3 litry wody,
- 1 duży przecier pomidorowy - można dodać więcej,
- 2 kostki rosołku drobiowego,
- 2 kostki rosołku pomidorowego,
- 2 liście laurowe,
- kilkanaście ziaren pieprzu czarnego,
- kilka ziaren ziela angielskiego,
- 3 ząbki czosnku w całości,
- sól,
- cukier,
- odrobinka cynamonu na koniec (niekoniecznie).
Jak przyrządzić?
- obraną włoszczyznę, cebulę i czosnek ugotować do miękkości w wodzie z kostkami rosołowymi i przyprawani: liściem laurowym, pieprzem czarnym, zielem angielskim (przyprawy włożyć do specjalnego siteczka lub zawinąć w kawałeczek gazy, żeby można było łatwiej je usunąć z zupy),- zupę odrobinę przestudzić i wszystkie warzywa dokładnie zmiksować,- dodać przecier pomidorowy, doprawić solą i cukrem i gotować jeszcze około 10 minut,- polecam dodać odrobinkę cynamonu (ale naprawdę szczyptę).
Potrzebne przybory:
Duży garnek, mikser lub sitko.
Jak podawać?
Podawać oczywiście na ciepło, z zieloną pietruszką, można wlać odrobinę chudego mleka.
Uwagi:
Proszę nie bać się cynamonu jest on świetnym dodatkiem do wszystkich potraw pomidorowych, sosów, zup, mieszanek warzywnych, makaronowych itp.Zupa jest gęsta i nie wymaga zaciągania maką :)Podobnie robię np. zupę kalafiorową, lub pieczarkową, bazą jest włoszczyzna, a pozostałe składniki zmieniam.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | mało |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | demisec |