Składniki:
- 1 kg płatów śledziowych,
- 1 szklanka oleju (dobrego) - wg uznania,
- 1/2 kg cebuli (część czerwonej),
- 10 dkg rodzynek,
- 1/2 szklanki cukru,
- 2 cytryny,
- słoiczek koncentratu pomidorowego,
- 2 ząbki czosnku.
Jak przyrządzić?
Płaty kroimy w kostkę (ok. 2/2 cm),w dużym rondlu dusimy drobno pokrojoną cebulę (nie smażymy), kolejno dodajemy wszystkie pozostałe składniki, (rodzynki wcześniej zalewamy mała ilością wody, do zmiękczenia). Na koniec dodajemy koncentrat. Dobrze mieszać, dusimy do miękkości cebuli około pół godziny. Natępnie odstawiamy do ostudzenia, po czym dodajemy pokrojone płaty śedziowe, mięszamy i odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Jak podawać?
Podawać najlepiej z dobrym pieczywem.
Uwagi:
Zwracać uwagę przy zakupie na jakość płatów śledziowych (żeby nie były bardzo miękkie).
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | mało |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Hirek |