Sk艂adniki:
- 450g mlodych ziemniaczkow (drobnych),
- 450g zielonej fasolki szparagowej (mlodej),
- 2-3 pomidory,
- salata, najlepiej 2-3 rodzaje zmieszane razem,
- pol czerwonej cebuli,
- 2 jaja ugotowane na twardo,
- puszka tunczyka w sosie wlasnym,
- 4-5 anchovies,
- 1 zabek czosnku,
- 10 czarnych olivek.
Sos:
- lyzka dijon musztardy,
- lyzka octu winnego,
- wycisniety zabek czosnku,
- 2 lyzki oliwy,
- drobno posiekana pietruszka,
- szczypiorek, ten drobniutki, posiekany,
- pieprz.
Jak przyrz膮dzi膰?
Ugotowac ziemniaki w skorkach, nie moga byc przegotowane. Odsaczyc, ostudzic, ugotowac fasolke 3 min., ods膮czyc, wlozyc do zimnej wody i znow odsaczyc.
Przekrojone w polowki ziemniak贸w umiescic w misce salatkowej, dodac pokrojona w piorka cebule, troszke sosu i wymieszac, odstawic na kilka min, zeby zapach przeszedl. Zmieszac salate, fasolke, oliwki, anchovies, rozdrobniony tunczyk i ziemniaki z cebula, na koniec na wierzch jajka i pomidory pokrojone w cwiartke, na koniec polac resztka sosu.
Kategoria dania | Sa艂atki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudno艣膰 | prosty |
Autor | ashka |