Składniki:
- 5 paczek zwykłych herbatników (pół kilo),
- 1 kostka masła,
- pół szklanki cukru pudru,
- 3 płaskie łyżki kakao,
- kieliszek spirytusu lub wódki (dobre też z rumem),
- zapach rum (troszkę),
- wiórki kokosowe.
Jak przyrządzić?
Ciastka zmielić w maszynce do mięsa. Wszystkie składniki wymieszć [bez wiórek], zagnieść w misce na jedną wielką kulę. Brać po kawałku i w dłoniach toczyć małe kulki [wielkości kasztana], obtaczać w wiórkach kokosowych. Odkładać do miski. Przechowywać najlepiej w lodówce. Bez pieczenia i szybko.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnio dużo |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | ciocia Teresa |