Składniki:
- 4 jajka,
- 15 łyżek cukru pudru,
- 1 kostka margaryny,
- 1/2 kg mąki tortowej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 duży słoik kompotu z agrestu lub dżem agrestowy (ew. może też być jakiś dżem śliwkowy albo powidła),
- 2 łyżki kakao,
- tarta bułka.
Jak przyrządzić?
1. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać żółtka, margarynę, 5 łyżek cukru pudru. Wymieszać i zagnieść ciasto.
2. Ciasto podzielić na 3 części, do jednej dodać kakao. wszystkie włożyć do zamrażalnika na 1 godzinę.
3. Owoce z kompotu odsączyć. Białka i 10 łyżek cukru pudru ubić na sztywną pianę.
4. Blachę wysmarować masłem i posypać tartą bułką. Ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach kolejno: białą, ciemną. Na ciemną warstwę wyłożyć owoce lub dżem, przykryć pianą z białek i na to zetrzeć ostatnią, białą część ciasta. Piec 40 min. w 180 stopniach.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | średni |
Autor | nutella |