Walka z wirusami. Co jeść?
ALICJA • dawno temuGdy w twoim organizmie zagnieżdżą się wirusy, możesz je dokarmiać albo głodzić. Oczywiście wszystko zależy od spożywanych przez ciebie pokarmów. Chcesz wiedzieć jakie pokarmy niszczą infekcje wirusowe? Odpowiedź znajdziesz w dalszej części artykułu.
Choroby wirusowe a dieta
Zgodnie z doniesieniami badaczy wirusy wywołujące stany przedrakowe szyjki macicy można uszkodzić spożywając pokarmy bogate w kwas foliowy. Z kolei zakażenia wirusami z grupy herpes, które wywołują m.in. opryszczkę, ospę wietrzną i półpaśca, można zwalczyć produktami zawierającymi lub wspomagającymi produkcję aminokwasu lizyny.
Pokarmy o właściwościach przeciwwirusowych:
jogurt, jabłka, jęczmień, czarne porzeczki, czarne jagody, szczypiorek, kawa, kalarepa, żurawina, imbir, czosnek, agrest, winogrona, sok grejpfrutowy, śliwkowy, ananasowy, cytrynowy i pomarańczowy, brzoskwinie, grzyby shiitake, śliwki, maliny, mięta, szałwia, wodorosty, herbata, czerwone wino.
Składniki pokarmowe o właściwościach przeciwwirusowych:
• glutation (awokado, szparagi, brokuły, arbuz),
• lentinan (grzyby shiitake),
• kwercetyna (cebula, czerwone winogrona),
• inhibitory proteazy (fasola, kukurydza).
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze