Jak bezpiecznie jeść mięso?
OLGA CHOJNACKA • dawno temuJedzenie mięsa przyspiesza proces starzenia, przyczynia się do wystąpienia chorób serca oraz nowotworów. Nie oznacza to jednak konieczności rezygnacji ze spożywania mięsa. Można bowiem w znacznym stopniu zminimalizować ryzyko zagrożenia.
Dla naszego organizmu niebezpieczeństwo stanowi m.in. tłuszcz zawarty w mięsie. Poza tym jego konsumpcja sprzyja starości poprzez pojawienie się chorób najczęściej występujących w podeszłym wieku. Podczas gotowaniamięsa powstają substancje HCA na skutek reakcji z proteinami zwierzęcymi. Nie można ich się pozbyć, gdyż nie znajdują się one na powierzchni mięsa. Na ilość HCA wpływa temperatura, w jakiej przygotowuje się mięso. Pieczenie, smażenie, grillowanie i pieczenie na ruszcie nie jest wskazane, natomiast pieczenie w piecu zmniejsza ilość HCA. Najbardziej korzystne jest jednak jedzenie mięsa duszonego oraz gotowanego.
HCA u zwierząt powoduje raka jelita grubego, piersi, wątroby, trzustki oraz pęcherza moczowego. Spożywanie pieczonego i smażonego mięsa oraz produktów bogatych w tłuszcze przez ludzi przyczynia się do zagrożenia nowotworem jelita grubego, a także rakiem piersi u kobiet. Z przeprowadzonych badań wynika, że codzienne jedzenie baraniny, wieprzowiny, wołowiny czy cielęciny dwukrotnie zwiększa ryzyko raka piersi niż mięso drobiowe i ryby. Częste spożywanie takiego rodzaju mięsa sprzyja także rakowi jelita grubego, ponieważ HCA głównie atakują jelito grube, piersi oraz trzustkę. Niestety, niekorzystnie działają także na serce. Inne zagrożenie stanowią mięsa wędzone: szynka, parówki, salami, boczek czy inne zimne mięsa. Nitrozaminy, które powstają po spożyciu azotynu sodu zawartego w mięsach wędzonych, powodują właściwie każdy rodzaj raka.
Poza tym mięso zawiera dużo żelaza, które przyczynia się do wystąpienia wolnych rodników niszczących komórki w organizmie. Żelazo jest też niebezpieczne ze względu na raka jelita grubego, raka piersi oraz chorób serca. Na powstanie wolnych rodników mają również wpływ tłuszcze oraz cholesterol zawarty w mięsie. Stanowią one zagrożenie ze względu na możliwość zachorowania na raka, niedrożność tętnic czy stany zapalne.
Jak jedząc mięso, opóźnić proces starzenia?
jeżeli jesz mięso, to podczas tego samego posiłku jedz duże ilości produktów zawierających antyoksydanty, czyli warzywa, owoce, ziarna; lub pij zieloną herbatę. Zalecane jest także zażywanie witamin A, C, E, a także karotenu i selenu.jedz czosnek, który zapobiega tworzeniu się nitrozamin,odpowiednio gotuj mięso. Aby zmniejszyć ilość HCA, gotuj je lub duś. Jeżeli lubisz grillowane mięso, nie kładź na ruszt surowego, lecz wcześniej odsącz je i częściowo ugotuj.płynu, który ściekł z mięsa, nie wykorzystuj do przygotowania sosu.nie jedz drobiowych skórek.przed jedzeniem odcinaj tłuste kawałki mięsa.zmniejsz ilość spożywanego mięsa. Zastępuj je warzywami, ziarnami, makaronami.
Mięso ma wielu zwolenników ze względu na walory smakowe. Staraj się jednak ograniczyć jego spożywanie do trzech — czterech porcji w ciągu tygodnia. Pamiętaj także o sposobach zmniejszania HCA. Dzięki temu zapewnisz sobie dłuższe i zdrowsze życie.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze