Dwutygodniowa dieta oczyści organizm z toksyn
DANUTA CAPIGA • dawno temuJedynym sposobem by przeciwdziałać zatruciu organizmu jest detoksykacja, która polega m.in. na stosowaniu produktów przyspieszających proces oczyszczania. Najlepiej zrobić to wczesną wiosną, gdy nasz organizm obciążony jest tłustym i ciężkim jedzeniem, pozbawionym świeżych warzyw i owoców.
Dzisiejsze środowisko, zła dieta, nasycona chemią żywność, brak ruchu, nadmiar leków oraz suplementów powodują codzienne zatruwanie organizmu, który nie jest w stanie wydalić tylu toksyn, ile jest mu dostarczone. Toksyny gromadzone są we wszystkich narządach, w szczególności w wątrobie, układzie pokarmowym, tkance tłuszczowej, tkance nerwowej. Jedynym sposobem by przeciwdziałać zatruciu organizmu jest detoksykacja, która polega m.in. na stosowaniu produktów przyspieszających proces oczyszczania. Najlepiej zrobić to wczesną wiosną, gdy nasz organizm obciążony jest tłustym i ciężkim jedzeniem, pozbawionym świeżych warzyw i owoców.
Sprzymierzeńcami w pozbyciu się toksyn są owoce i warzywa. Nie tylko oczyszczają organizm, ale także pomagają spalić tłuszcz, poprawiają samopoczucie, wygląd skóry, wzmacniają odporność. Należy zjadać codziennie minimum 400g warzyw i owoców, które zawierają wodę, węglowodany, a także witaminy, składniki mineralne i cenny błonnik. Błonnik daje uczucie sytości, zapobiega nagłym wahaniom glukozy we krwi, dodatkowo usuwa nagromadzone w żołądku szkodliwe substancje, dzięki czemu zapobiega procesom gnilnym, które zachodzą w niestrawionym pokarmie. Błonnik można znaleźć w pełnoziarnistym pieczywie, brązowym ryżu, warzywach i owocach, świeżych sokach, surówkach. Niezwykle bogatym źródłem błonnika jest łuska gryczana (nowość na rynku) i otręby.
— Otręby owsiane dodatkowo zawierają beta-glukany. Są to substancje odpowiedzialne za odporność naszego organizmu. Beta-glukan jest frakcją błonnika rozpuszczalną w wodzie i ma zdolność absorbowania wszelkich toksyn, włącznie z metalami ciężkimi. Ma zdolność wiązania cholesterolu i usuwania go z naszego organizmu. W związku z tym przyczynia się również do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi i poprawienia jej parametrów – dodaje Aleksandra Osłów dietetyk Studia Sante.
Dieta oczyszczająca nie powinna trwać dłużej niż dwa tygodnie, a dla niecierpliwych trzydniowa detoksykacja też przyniesie dobre rezultaty dla naszego organizmu.
Głodówki i diety oczyszczające powinny być stosowane z rozsądkiem i umiarem, najlepiej pod okiem dietetyka. Przedłużające się diety oczyszczające z powodu braku widocznych efektów mogą tylko zaszkodzić, doprowadzając do osłabienia i obniżenia odporności.
Proces detoksykacji wspomaga również ruch. Należy więc regularnie ćwiczyć i zażywać codziennych spacerów.
Źródło: Newseria Lifestyle
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze