Składniki:
Na ciasto:
- 250 g masła,
- 150 g cukru,
- 2 cukry waniliowe,
- 1 aromat pomarańczowy,
- 4 jajka,
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika,
- szczypta soli,
- 325 g mąki,
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki kakao,
- 200 g zmielonych migdałów,
- 100 g czekolady.
Poza tym:
- 8 łyżek whisky,
- 2 łyżki cukru waniliowego,
- 2 łyzki cukru pudru,
- 1 łużka kawy rozpuszczalnej,
- cukier puder do posypania.
Jak przyrządzić?
1. Jajka utrzeć z cukrem, dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki na ciasto i dobrze wymieszać.
2. Tortownicę o śr. 26 cm natłuścić i wysypać tartą bułką, wyłożyć ciasto i piec w temp. 180 stopni ok. 1 godzinę.
3. W garnuszku podgrzać whisky, dodać cukier, cukier waniliowy i kawę.
4. Ostudzone ciasto nakłuć kilkakrotnie widelcem, nasączyć i posypać cukrem pudrem.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Autor | nutella |