Składniki:
- 300 g truskawek,
- 200 g twarogu tłustego,
- 6 żółtek,
- 30 g cukru,
- 50 g mąki,
- 2 łyżki koniaku.
Składniki budyń:
- 200 g śmietany,
- 20 g mąki ziemniaczanej (łyżka),
- 10 g cukru waniliowego,
- 2 żółtka.
Jak przyrządzić?
1. Żółtka ubić z cukrem na parze. Wystudzić i dosypać mąkę. Za pomocą szprycy wycisnąć na blasze wyłożonej pergaminem 8 krążków. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 210 st.C około 6-7 minut. Biskwity razem z pergaminem zdjąć z blachy.
2. Truskawki opłukać i obrać z szypułek. 200 g owoców pokroić w drobną kostkę, resztę w plastry lub ćwiartki. Przygotować budyń: Mąkę ziemniaczaną i żółtka rozmieszać z połową śmietany. Drugą część śmietany zagotować z cukrem waniliowym i połączyć z przygotowanymi żółtkami i mąką ziemniaczaną. Cały czas energicznie mieszać aż budyń zgęstnieje. Ostudzić.
3. Tak przygotowany budyń połączyć z twarogiem, koniakiem i truskawkami pokrojonymi w kostkę. Biskwity przekroić. Na każdą połówkę nałożyć krem, obłożyć pozostałymi owocami, przykryć drugą połówką.
Uwagi:
Do biskwitów można użyć każdych owoców z soczystym miąższem. Znakomicie nadają się śliwki, nektarynki, brzoskwinie, węgierki.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 8 osób |
Kaloryczność | 250 kcal / 100g |
Autor | bebovita |