Składniki:
Ciasto:
- 2 szkl. mąki,
- 1/4 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody,
- 1/8 łyżeczki soli,v- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1/3 szkl. miękkiego masła lub margaryny,
- 1 1/3 szkl. cukru,
- 1/2 łyżeczka wanilii,
- 2 jaja,
- 1 szkl. rozgniecionych bananów.
Wierzch:
- 2/3 szkl. brązowego cukru,
- 2 łyżka masła lub margaryny ,
- 3 i 1/2 łyżka mąki,
- 1/4 szkl. rozdrobnionych orzechów.
Jak przyrządzić?
Ciasto:
1. Połącz ze sobą wszystkie suche produkty i odstaw na bok.
2. Masło i cukier wymieszać na puszysty krem. Dodaj wanilii, jaja i banany. Dobrze wymieszaj.
3. Wymieszaj bardzo dokładnie wszystko razem. Gotową masę przelej do natłuszczonej i posypanej mąką formy.
Wierzch:
Masło i cukier wymieszać na puszysty krem. Dodaj mąkę i pokrusz masę. Dodaj orzechy.
Posyp równomiernie wierzch ciasta.
Piecz 1 h w temp. powyżej 200C`.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | bebo |