Składniki:
- 0,5 kg schabu bez kości,
- 5-6 plastrów sera żółtego /Gouda, Podlaski/,
- kilka gałązek natki pietruszki,
- jajko,
- bułka tarta,
- tłuszcz do smażenia,
- sól,
- pieprz,
- papryka ostra / słodka.
Jak przyrządzić?
Schab dzielimy na kotlety grubości 1,5-2 cm, następnie nacinamy z jednej strony kieszonki (uwaga: kieszenie nie mogąbyć dziurawe, żeby zawartość podczas smażenia nam nie wypłynęła), rozbijamy delikatnie tłuczkiem do mięsa. Następnie do naszych kieszonek wkładamy plaster sera żółtego, parę listków natki pietruszki, szczyptę soli, pieprzu i papryki (słodka lub ostra w zależności, jakie te kotlety mają być - łagodne czy też ogniste). Gdy wszystkie kieszenie mamy zapakowane, obtaczamy kotlety w jajku i bułce tartej. Dalej postępujemy tak samo jak przy smażeniu zwykłych kotletów: na patelnię na rozgrzany tłuszcz, rachu ciachu i po strachu.
UWAGA: te kotlety musimy smażyć troszkę dłużej, ponieważ są grubsze + zawartość.
Potrzebne przybory:
Ostry nóż z czubkiem, deska, tłuczek do mięsa, 2 talerze, widelec, patelnia.
Jak podawać?
Jak mamy ochotę, może być tradycyjnie, z frytkami, ziemniakami smażonymi, z chlebem, z kapustą, z sałatkami.
Uwagi:
Do kieszeni możemy dodać jeszcze 1/4 plastra szynki dla poprawieniu walorów smakowych.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 5-6 |
Kaloryczność | dużo |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Karotkowa Dziewczynka |