Gulasz warzywny z kluseczkami

Przepis kulinarny

Składniki:

- 2 marchewki,
- 2 pietruszki,
- cebula,
- 10 dkg fasoli zielonej,
- strąk papryki,
- 1/2 puszki kukurydzy,
- 1/2 puszki groszku,
- mała puszka koncentratu pomidorowego,
- 1/2 szkl. mąki razowej,
- 2 jaja,
- natka pietruszki lub rzeżucha,
- słodka papryka,
- oregano,
- sól,
- pieprz.

Jak przyrządzić?

Pokrojone warzywa (lub mrożonkę) ugotować w bardzo małej ilości lekko posolonej wody. Gdy jarzyny zmiekna dodać posiekaną i podsmażoną cebulę, przecier pomidorowy doprawic do smaku.Rozetrzeć mąkę z jajami, solą, przyprawami drobno pokrojoną natką lub rzeżuchą i taką ilością zimnej wody żeby, aby uzyskać srednio gęste ciasto. Łyżką nabierać kluseczki i kłaść na wrzącą osoloną wode. Gotować okolo 3 min (do wypłynięcia). Odcedzić. Wyłożyć na talerz polać uduszonymi jarzynami. Można tez dodać uduszone i podsmażone pieczarki.

Jak podawać?

Z kiszonymi ogórkami.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania20 min.
Trudnośćprosty
Przybliżony koszt6 zł
AutorRosi_202

Gulasz warzywny z kluseczkami: Podobne przepisy

Gulasz warzywny z kluseczkami: wypróbuj również

Powiązane Tematy