Składniki:
- 30 dag mielonego mięsa,
- łyżka ziaren sezamu,
- 50 dag kalafiora,
- cebula i czosnek,
- dwa pomidory,
- ser żołty.
Jak przyrządzić?
Kalafior podzielić na różyczki. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Z mięsa mielonego sezamu, cebuli oraz ulubionych przypraw uformować małe kulki, które należy usmażyć na złoto na oleju. Kalafior poukładać w formie do zapiekania, a pomiędzy powkładać kulki mięsne i pokrojone w drobne cząstki pomidory. Przyprawić solą, pieprzem i maggie oraz czosnkiem. Można podlać całość kieliszkiem białego wina, ale niekoniecznie. Piec w srednio nagrzanym piekarniku ok. 15 min. Na koniec posypać tartym serem i jeszcze zapiekać przez kilka minut do rozpuszczenia sera.
Potrzebne przybory:
Forma do zapiekania, patelnia.
Jak podawać?
Jeśli forma do zapiekania jest efektowna, to można podawać potrawę w niej.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnio dużo |
Autor | betty |