Składniki:
- 40 dag wiśni(bez pestek),
- 4/5 szkalnki soku wiśniowego,
- 2 łyżki cukru,
- cytryna,
- posiekane listki melisy (niekoniecznie),
- 2 łyżki miodu,
- 50 dag jogurt naturalnego,
- 2 łyżki żelatyny (16g).
Jak przyrządzić?
1. Żelatynę zalać odrobiną zimniej wody. Z cytryny wycisnąć sok, zagotować go z miodem i wymieszać z połową nasiąkniętej żelatyny. Dodać jogurt i ewenualnie melisę, a nastepnie wymieszać na gładką masę.
2. Sok, wiśnie i cukier zagotować w garnku. Pozostałą żelatynę rozmieszać w kilku łyżkach gorącego soku, po czym dokładnie wymiszać z resztą soku i wiśniami.
3. Podłużna foremkę wyłożyc folią, nałoży masę jogurtową i wsatwić do lodówki. Gdy zacznie zastygać, włożyć na wierzch masę wiśniową i ponownie schłodzić.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 osób |
Kaloryczność | 168 kcal / porcja |
Autor | skierka |