Składniki:
Ciasto kruche: 30 dkg maki pszennej, 15 dkg cukru, 15 dkg margaryny, 4 żółtka, 4łyżki smietany, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Masa jabłkowa: 9 duzych jabłek, galaretka cytrynowa, 10 dkg cukru.
Masa kokosowa: 4 białka, 15 dkg cukru, 15 dkg kokosu, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej.
Masa orzechowa: 4 jajka, 15 dkg zmielonych orzechów włoskich, 15 dkg cukru, 2 łyzki bułki tartej, 1 łyzka mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Dekoracja: polewa i kokos.
Jak przyrządzić?
1. Ciasto zagnieść i wyłozyć do natłuszczonej blachy. Jabłka obrać zetrzec na tarce o grubych oczkach, dodac cukier i dusić na małym ogniu ok 15 minut. Nastepnie dodać galaretkę w proszku i zagotować. Ostudzić. Zimną masę wyłozyć na kruche ciasto.
2. Białka ubić z cukrem, dodać kokos i mąkę. Wyłozyć na masę jabłkową. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, zmielone orzechy, bułkę tartą, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać, wyłożyć na masę kokosową.
3. Ciasto włozyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 50 minut. Po upieczeniu ciasto ostudzić a nastepnie odwrócic do góry nogami polac polewą czekoladową i posypać kokosem.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | NINAA |