Uboga w kalorie, bogata w witaminy - fasolka szparagowa nie obciąża żołądka. Ma niepowtarzalny smak właśnie latem. W połączeniu z rzodkiewką, twarożkiem i jajkami na twardo staje się sycącym daniem np. na drugie śniadanie lub letni obiad. Będzie smakować wszystkim miłośnikom nowych, ciekawych smaków.
Składniki:
pół kg fasolki szparagowej,
pęczek rzodkiewek,
3 łyżki twarożku,
2 jajka na twardo,
2 ząbki czosnku,
łyżka masła,
mała cebula dymka,
garstka orzechów włoskich,
2 łyżki majonezu,
2 łyżki jogurtu naturalnego,
sól,
pieprz,
kilka gałązek natki pietruszki.
Jak przyrządzić?
Fasolkę przebrać, obciąć końcówki i umyć.
Ugotować w lekko osolonej wodzie.
Po ugotowaniu przelać zimną wodą.
Rzodkiewkę zetrzeć na jarzynowej tarce o małych oczkach, połączyć z twarożkiem, przyprawić solą i pieprzem.
Na patelni rozpuścić masło, dodać drobno pokrojony czosnek i smażyć pilnując by się nie zarumienił.
Dodać fasolkę szparagową, wymieszać z masłem, czosnkiem i jeszcze chwilę smażyć.
Odstawić do wystudzenia.
Ugotowane jajka pokroić w ósemki.
Fasolkę ułożyć na półmisku, posypać rozdrobnionymi orzechami i drobno pokrojoną cebulką.
Na fasolce ułożyć rzodkiewkę z twarożkiem i pokrojone jajka.
Majonez połączyć z jogurtem, przyprawić solą i pieprzem i polać sałatkę.
Udekorować pietruszką.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 15 zł |