Składniki:
- 50 dag miodu (ja dodaję naturalny, ale sztuczny też może być),
- 2 niepełne szklanki cukru,
- 25 dag masła lub margaryny,
- 1 kg i 1 szklanka mąki tortowej,
- 4 jaja,
- 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej,
- ½ szklanki mleka,
- 1 szklanka siekanych orzechów włoskich,
- ½ szklanki siekanej skórki pomarańczowej,
- ½ szklanki rodzynek,
- 1 czubata łyżka ciemnego kakao,
- 2 płaskie łyżeczki cynamonu,
- 2 płaskie łyżeczki imbiru,
- ½ łyżeczki pieprzu,
- ½ łyżeczki mielonych goździków,
- szczypta soli.
(Bakalie można oczywiście zmienić wg uznania.)
Jak przyrządzić?
Miód, cukier i tłuszcz włożyć do garnka i mieszając podgrzewać do rozpuszczenia się wszystkich składników. Powstałą masę wystudzić. Do masy dodać mąkę, jaja, sól, kakao, przyprawy oraz rozpuszczoną w zimnym mleku sodę. Rodzynki sparzyć i drobno posiekać. Ciasto dobrze wyrobić (można to zrobić ręcznie, można też użyć melaksera), pod koniec dodać bakalie. Ciasto, (które ma w tym momencie lepką konsystencję) należy przełożyć najlepiej do kamionkowego, szklanego lub emaliowanego naczynia i przykryć lnianą ściereczką. Odstawić na kilka tygodni w chłodne miejsce (najlepiej do chłodnej spiżarni). Ciasto, kiedy odpoczywa powinno zmienić konsystencję z lepkiej i luźnej na zwięzłą i twardawą. Po kilku tygodniach, możemy przystąpić do pieczenia pierniczków. Ciasto należy zagnieść, podsypując w miarę potrzeb mąką, następnie rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm i wykrawać pierniki. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, układać pierniki i piec ok. 15 minut. Pierniki oczywiście, jak to pierniki, zrobią się twardawe po upieczeniu. Dlatego należy je włożyć do metalowej puszki i poczekać ok. tygodnia, aż zmiękną.
Uwagi:
Przepis skopiowany - jest "super" i sprawdzony. Autor przepisu - nieznany...
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Kaloryczność | dużo |
Autor | Sławek |