Przepis na wesołe piernikowe ludziki!
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temuPiernikowe ludziki to pyszna i pożywna przekąska świąteczna. W tworzeniu cynamonowych stworów na pewno z chęcią pomogą ci pozostali członkowie rodziny, w szczególności dzieci. Te wesołe ciasteczka można przyozdobić wedle własnego uznania i wyobraźni, używając wszelkich produktów spożywczych, takich jak lukier czy bakalie. To wspaniała zabawa dla najmłodszych i starszych domowników! Sprawdź, jak przygotować aromatyczne piernikowe ludki.
Z czego przygotować pierniczki?
Do przygotowania ludków z piernika będziesz potrzebować:
- 3 szklanek mąki,
- 2 łyżeczek imbiru,
- 2 łyżeczek cynamonu,
- 1 łyżeczki sody oczyszczonej,
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej,
- ¼ łyżeczki soli,
- ¾ szklanki masła,
- ¾ szklanki brązowego cukru,
- ½ szklanki melasy,
- 1 jaja,
- 1 łyżeczki ekstraktu z wanilii.
Najprawdopodobniej najważniejszymi składnikami świątecznych ciasteczek są cynamon i imbir. To one nadają wypiekom charakterystyczny smak i aromat. Cynamon dostarcza organizmowi manganu, magnezu i wapnia. Działa antybakteryjnie i chroni przed chorobami krążenia oraz serca. Szczególnie polecany jest osobom posiadającym problemy z trawieniem. Co więcej, pomaga on obniżyć poziom cholesterolu we krwi, redukuje gorączkę i zwalcza przeziębienie. Jeżeli chodzi o imbir, znany jest on ze swoich właściwości rozgrzewających i przeciwbólowych. Jest idealnym lekiem na bolące stawy i wzmacnia odporność organizmu. Podobnie jak cynamon, pomaga w walce z przeziębieniem i cholesterolem, a do tego redukuje skórkę pomarańczową.
Jak przygotować pierniczki?
Wymieszaj mąkę, imbir, cynamon, sodę oczyszczoną, gałkę muszkatołową i sól w dużej misce. Odstaw na bok. Ubijaj masło z cukrem za pomocą miksera, dopóki masa nie stanie się lekka i puszysta. Dodaj melasę, jajo i wanilię, a następnie dobrze wymieszaj. Stopniowo dodawaj mieszankę mączną i miksuj, dopóki składniki się nie połączą. Ciasto zawiń w folię. Umieść w lodówce na noc lub na 4 godziny.
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Rozwałkuj ciasto na posypanej mąką stolnicy. Wytnij kształt ludków za pomocą specjalnych foremek i ułóż na blasze do pieczenia. Piecz przez 8–10 minut lub dopóki krawędzie ciasteczek nie zbrązowieją. Pozwól pierniczkom ostygnąć przez 1–2 minuty na papierze, a następnie wyjmij je z piekarnika i ostudź całkowicie.
Na koniec przyozdób piernikowe ludki słodkim lukrem lub bakaliami. Ciasteczka możesz przechowywać w szczelnym pojemniku do 5 dni.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze