Składniki:
Ciasto:
- 1 margaryna,
- 1/2 szklanki cukru,
- 3 całe jaja,
- 2 szklanki mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- puszka ananasów.
Ser:
- 4 jaja,
- 1/2 szklanka cukru,
- 5 serków homogenizowanych (waniliowych),
- budyń waniliowy (w proszku).
Kruszonka:
- 15 dag wiórek kokosowych,
- 2 łyżki margaryny,
- 2 łyżki cukru,
- 1 żółtko.
Jak przyrządzić?
Ciasto: margarynę utrzeć z cukrem, dodawać mąkę i proszek na zmianę z jajkami.Wyłożyć na wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą brytwanke.Na ciasto ułożyć odsączone krążki ananasów.
Ser: żółtka utrzeć z cukrem, dodawać serki bez przerwy mieszając, dodać budyń, na koniec dodać ubitą pianę z białek. ser wylewamy na ciasto a na wierzch kruszonkę.
Składniki na kruszonkę zagniatamy, robimy kulę i wstawiamy do zamrażalnika (najlepiej to zrobić na samym początku). Po wyjęciu z zamrażalnika kulkę kruszonki ścieramy na tarce, wtedy jest drobna i równomiernie rozłożona na serze. Ciasto wstawiamy do piekarnika na około 80 minuto temperaturze 200 stopni.
Uwagi:
Zamist ananasów mogą być również inne owoce z puszki.
Owoce wyjmujemy na samum początku i układamy na sitko żeby obciekły z soku.
Można zrobić bez owoców, wtedy pieczemy trochę krócej. Czy ciasto jest już dobre najlepiej sprawdzić patyczkiem.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnio dużo |
Autor | stokrotka |