Składniki:
- 0,5 kg mąki krupczatki,
- 5 jajek,
- 2 łyżki proszku do pieczenia,
- 1 kostka margaryny (KASIA),
- 1 szklanka cukru,
- 300g orzechów włoskich,
- 200g rodzynek,
- 2 łyżki kakao.
POLEWA:
- 1/2 kostki masła,
- 1 szklanka cukru,
- 4 łyżki wody,
- 3 łyżki kakao.
Jak przyrządzić?
Makę, żółtka, proszek do pieczenia i margarynę zagnieść, powstałe ciasto podzielić na 3 równe części. Do jednej dodać kakao. Wstawić wszystkie części do lodówki na 30 min. Białka i cukier ubić na sztywną pianę. Wyjać ciasto z lodówki, jedną białą część i brązową potrzeć na tarce na blachę (35x25), nałożyć posiekane orzechy i rodzynki, nałożyć pianę z białek, posypać ostatnią częścią potartego białego ciasta.Polać polewą czekoladową. Piec w temperaturze 180stC najlepiej z termoobiegiem(jeśli go uzyjecie, to pamiętajcie, że czas pieczenia bedzie krótszy!)
POLEWA:
masło, cukier, wodę i kakao włożyć do małego garnuszka, po połaczeniu składników gotować ok. 20 min. na malutkim ogniu.
Jak podawać?
Podawać po przestygnięciu. Pokroić na małe kwadraciki 6cm x 6cm.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Magda |