Sk艂adniki:
- poltora lyzki oleju roslinnego,
- 1 mala cebula pokrojona w b. cienkie polkrazki,
- 2 zabki czosnku drobno posiekane,
- 1 lyzeczka przyprawy curry (bez glutamianu sodu),
- 1 puszka tunczyka w oliwie,
- 1 lyzeczka drobno posiekanego korzenia imbiru,
- 1 mala zielona papryczka chili,
- 3 lyzki drobno posiekanych listkow kolendry,
- sol i swiezo mielony pieprz do smaku.
Jak przyrz膮dzi膰?
1. Na rozgrzany olej wrzucamy cebule i czosnek. Smazymy kilka minut, az brzegi cebuli zrobia sie lekko brazowe.
2. Dodajemy curry w proszku i mieszamy.
3. Dodajemy tunczyka i rozdrabniamy go, ponownie mieszamy.
4. Zmniejszamy temperature do najnizszej i dodajemy papryke, imbir oraz kolendre.
5. Mieszamy wszystko dokladnie i zdejmujemy z ognia.
Potrzebne przybory:
Noz i deska, lyzka, patelnia.
Jak podawa膰?
Mozna podawac na goraco, w temperaturze pokojowej, lub na zimno. Polecam z krakersami (nietlustymi, bo potrawa jest dosc tlusta), lub pieczywem.
Uwagi:
Wed艂ug przepisu Madhur Jaffrey.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudno艣膰 | prosty |
Porcje | 2 |
Autor | bagatelka |