Składniki:
- 1/2 szklanki cukru,
- 1 i 1/2 szklanki mąki,
- 200 dag margaryny,
- cynamon,
- 3-4 łyżki cukru,
- około 1 kg jabłek,
- lody.
Jak przyrządzić?
- cukier, mąkę i margaynę zagniesć(tak jak kruszanke na ciasto drożdzowe);
- tortownice sredniej wielkości wysmarować masłem;
- surowe jabłka pokroić i wsypać cynamon z cukrem; jabłka połozyć na tortownicy;
- a nastepnie przykryc je "ciastem-kruszanką",
- piec w temp. 170-200 przez około 25-30 minut;
- po wyjęciu z piekarnika połozyc na kazdej porcji lody (1 łyżka) najlepiej smietankowe.
Uwagi:
Najlepiej zjesc, gdy jest ciepły (lód fajnie schładza), to jest własciwie deser, ktory bardzo szybko sie robi, zwłaszcza wtedy, gdy niespodziwanie ktos do nas zawita :-)
Pozdrawiam.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 5 |
Przybliżony koszt | 4 zł |
Autor | BERGAMOTKA |