Składniki:
- ziemniaki,
- kiełbasa,
- cebula,
- makaron nitki (surowy),
- pomidory,
- przyprawy: sól, pieprz, bazylia i inne.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki kroimy w plasterki, doprawiamy do smaku, wykładamy do żaroodpornego naczynia na dno, następną warstwą jest pokrojona w kostkę i podsmażona kiełbasa, na kiełbasę wykładamy pokrojoną w plastry cebulę(surową), na cebulę kruszymy makarono nitki, tak aby pokrył całą powierzchnię zapiekanki, na makaron wykładamy przyprawione pomidory pokrojone w kostkę, lub plasterki. Pomodorów nie żałujemy, gdyż sok z pomidorów niezbędny jest aby się nam makaron. Na wierzch wykładamy znowu warstwę doprawionych ziemniaków pociętych w plasterki. Na wierzch wylewamy 3 łyżki oleju. Naczynie zamykamy.
Potrzebne przybory:
Naczynie żaroodporne, patelnia.
Jak podawać?
Potrawę podajemy na gorąco. Niektórzy powiadają, że odsmażana na patelni na kolację lub drugi dzień jest jeszcze lepsza.
Uwagi:
Pieczenie odbywa się w zamkniętym naczyniu żaroodpornym, ale pod koniec pieczenia należy przykrywkę zdjąć i podpiec jeszcze jakieś pół godziny.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | prosty |
Autor | neli |