Składniki:
- owocki (jakie ktos lubi, np. truskaweczki, wisienki, gruszki itp.),
- wódka lub spirytus,
- cukier,
- kostki lodu.
Jak przyrządzić?
Owocki przekładasz do jakiegos naczynka, zasypujesz je cukrem (tak na oko, zeby wszystkie owoce były przynajmniej opruszone nim) i odstawiasz na 2-3 dni. Wowczas owoce puszcza sok. Po odczekaniu tego czasu dolewasz wodke lub spirytus, mieszasz, odczekasz, aż ostygnie -odstawiasz do lodowki.
Najlepiej jest serwowac je w dosyc duzych naczyniach (tj. kieliszek do wina czy nawet zwykła szklanka), dodajemy kostki lodu i rozkoszujemy sie tym smakołykiem wraz ze znajomymi.
*Dla smakoszy słodyczy proponuje zamiast owocow dac cukierki np. kukułki, krowki lub karmelowe, wtedy nie dodajemy cukru tylko zalewamy wodeczka, poczekamy, az cukiereczki puszcza smaczek i gotowe do picia.
Potrzebne przybory:
Garnek, lodówka.
Jak podawać?
W wysokich szklankach.
Uwagi:
W sumie nie ma zadnych uwag oprocz tego, ze niestety trzeba poswiecic na to z 3 dni, ale potem trzeba uwazac, ile sie pije, owoce zabijaja smak wodki i pije sie to jak soczek i nawet nie wiesz, kiedy a juz jestes pijany.
Kategoria dania | Alkohole |
---|---|
Trudność | prosty |
Kaloryczność | bardzo dużo |
Autor | Ul |