Sezon na najsmaczniejsze cytrusy w pełni. Można teraz kupić cytryny pachnące mandarynkowo, pomarańczowo, pysznie. Zadziwiająco słodkawe owoce kuszą zimą najbardziej. Warto wykorzystać ten aromat i wybrać cytrynową wersję sernika, a przy okazji skarmelizować sobie na zapas plasterki cytryny, limonki czy pomarańczy jako słodką przekąskę na długie zimowe wieczory.
Składniki:
50 dag sera białego podwójnie mielonego,
100 ml śmietanki (30%),
25 dag cukru,
4 jaja,
2 cytryny,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
1 opakowanie cukru waniliowego,
2 łyżki masła,
ew. bita śmietana.
Jak przyrządzić?
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę (26 cm) smarujemy masłem i posypujemy 1 łyżką cukru.
Oddzielamy żółtka od białek.
1 cytrynę dokładnie myjemy i ścieramy skórkę na drobnej tarce, a następnie wyciskamy z niej sok.
Mieszamy ser z żółtkami, śmietaną, skórką cytrynową, cukrem i mąką aż do uzyskania jednolitej masy.
Białko ubijamy na pianę z cukrem waniliowym i dodajemy mieszając do masy.
Całość przekładamy do formy i wstawiamy do piekarnika na ok. 45 minut, aż ciasto będzie rumiane.
Drugą cytrynę dokładnie myjemy i kroimy na plasterki.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wsypujemy 2 łyżki cukru i wkładamy plastry cytryny.
Smażymy na małym ogniu 10-15 minut.
Zdejmujemy je i odstawiamy na talerzyku.
Ciasto wyjmujemy z piekarnika, czekamy 15 minut, odwracamy, przekładamy na talerz i czekamy kolejne pół godziny.
Zdejmujemy formę i ozdabiamy skarmelizowanymi plastrami cytryn.
Jak podawać?
Podajemy z bitą śmietaną.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 8 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 20 zł |