Składniki:
Farsz:
- 1 kg jagnięciny (mozna zastapic miesem wolowo-wieprzowym),
- 2kg bakłazana,
- 800g pomidorów z puszki bez skorki,
- 100ml wina czerwonego wytrawnego lub półwytrawnego,
- 3 sredniej wielkosci cebuli,
- 6 ząbkow czosnku,
- pęczek pietruszki naciowej,
- oliwa (mozna zastapic olejem roslinnym).
Sos beszamelowy:
- 100g masła,
- 100g mąki,
- mleko do rozprowadzenia w/w do odpowiedniej gestości,
- ser żółty do zapieczenia.
Przyprawy: sól, pieprz, oregano.
Jak przyrządzić?
Farsz:
mieso mielimy, dodajemy przyprawy, cebule i czosnek w drobna kostke i smazywmy. Podlewamy winem i dodajemy pomidory z puszki. Wszystko dusimy na malym ogniu ok. godziny.
Bakłazany myjemy i kroimy wzdluz na plastry o grubosci ok. 1,5 cm. Smazymy na dobrze rozgrzanej oliwie z obu stron. Oliwa musi byc dobrze rozgrzana, poniewaz baklazan ma to do siebie, ze szybko wchlania tłuszcz.
Sos beszamelowy:
W rozgrzanym masle rozprowadzamy make tak dlugo, az straci tzw. "surowy zapach", nastepnie rozprowadzamy mlekiem, dodajemy sol do smaku. Gestosc gestej smietany.
Wykonanie końcowe:
Żaroodporne naczynie smarujemy maslem, obsypujemy bulka tarta. Robimy warstwy: baklazan, farsz, posiekana pietruszka, baklazan, farsz, posiekana pietruszka, baklazan, przestudzony sos beszamelowy i ser zolty. Zapiekamy w temp. 160-180 st.C tak dlugo, az ser dobrze sie zrumieni - ok. 40-50 min.
Jak podawać?
Podawac polane sosem pomidorowym, dekorowac czarnymi oliwkami i swieżymi ziolami.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 10 |
Autor | BLOK_F |