Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego,
- 3-4 cebule,
- jedna papryka,
- 1,5 słoiczka przecieru pomidorowego,
- kostki rosołowe,
- liść laurowy,
- ziele angielskie,
- margaryna do smażenia,
- 200 ml śmietany,
- 2-3 łyżki mąki,
- 2 torebki sosu do spaghetti napoli lub bolońskiego,
- sól i pieprz do smaku.
Jak przyrządzić?
Cebulę kroję w kostkę i podsmażam na szklisto, dodaję do tego mięso mielone i smaże do momentu aż zrobi się szare. Na drugiej patelni duszę paprykę, aż będzie miękka. Wszystko wrzucam do garnka zalewam wodą, wsypuję sos z torebek, wrzucam liść i zielę i duszę na małym ogniu. Gdy się zagotuje wrzucam kostki rosołowe. Robię zaklepkę ze śmietany i mąki wlewam do garnka i na samym końcu dodaję przecier pomidorowy. Gotuję to jeszcze przez chwilę i na samym końcu doprawiam do smaku solą i pieprzem. Życzę smacznego!~
Uwagi:
Sos musi być gęstości śmietany, żeby "osadził" się na makaronie.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 10 |
Autor | lenka |