Składniki:
350 g mąki pszennej,
sól, łyżka oliwy z oliwek,
ok. 5 dag drożdży,
1/2-3/4 szklanki ciepłej przegotowanej wody,
sos pomidorowy (np. z kartonika),
1 duża cebula,
1 średnia papryka,
ostra papryka pepperoni (może być suszona),
2-3 ząbki czosnku,
ok. 10-12 plastrów bakłażana,
mała cukinia,
20 dag pieczarek,
10-15 czarnych oliwek (najlepsze bez zalewy),
ser mozarella (może być żółty ser),
oregano, tymianek, bazylia (najlepiej swieże),
rucola (kilkanascie liści - zależy jak duże).
Jak przyrządzić?
Mąkę wsypujemy do miski, zalewamy drożdżami rozpuszczonymi w wodzie, dodajemy szczyptę soli i łyżkę oliwy. Wyrabiamy ciasto ok. 10 minut. Wkładamy do miski ,nakrywamy suchą ściereczką i odkładamy na 30 min. w ciepłe miejsce aż wyrośnie. W tym czasie przygotowyjemy sos. W miseczce wlewamy max. 1/2 kartonika sosu, wyciskamy czosnek, dodajemy papryczki pepperoni (UWAGA! w zależności kto jaką ostrą lubi pizzę) i suszone zioła. Mieszamy i odstawiamy aby nabrało smaku. Po wyrośnięciu ciasta rozwałkowujemy je na blasze wysmarowanej oliwą. Rozsmarowujemy sos, kładziemy pokrojoną w paski cebulę, plastry bakłażana, pokrojone w paski pieczarki, pokrojoną w paski paprykę i pokrojoną w małe kosteczki cukinię. Rozkładamy pokrojone na pół oliwki bez pestek. Na to kładziemy pokrojoną w paski mozzarellę lub ser (na całej powierzchni) i posypujemy suszonym oregano. Całość skrapiamy oliwką z oliwek. Wkładamy do maksymalnie nagrzanego piekarnika (na środkową półeczkę). Wyjmujemy kiedy ciasto na obrzeżu będzie lekko zarumienione lub jasnobrązowe (w zależności kto jak chrupkie ciasto lubi).
Uwagi:
Jeżeli ktoś ma świeże zioła, kładziemy je na pizzy po wyjęciu z pieca, żeby się nie przypaliły. Dotyczy to zwłaszcza rucoli.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3-4 |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | andrea |