Sk艂adniki:
1 dzem z czarnej porzeczki,
1 lyzka kakao,
2 1/2 szklanka maki (42,5 dag),
1 margaryna,
4 jajka,
1 szklanka cukru - niepelna (20 dag),
2 lyzeczki proszku do pieczenia.
Jak przyrz膮dzi膰?
Wykona膰 kruche ciasto - ugniata膰 m膮k臋, t艂uszcz, 偶贸艂tka, proszek do pieczenia oraz cukier (nale偶y od艂o偶y膰 1 艂y偶k臋 cukru do bia艂ek). Po wyrobieniu ca艂o艣ci ciasto dzielimy na 3 cz臋艣ci. Do jednej dodajemy 1 艂y偶k臋 kakao ugniataj膮c to razem. Blach臋 cienko smarujemy t艂uszczem, na kt贸ry k艂adziemy cz臋艣膰 bez kakao ugniataj膮c to tak, aby ciasto zosta艂o roz艂o偶one na podstawie (ca艂ej powierzchni) blachy. Po roz艂o偶eniu tej cz臋艣ci ca艂o艣膰 nale偶y posmarowa膰 d偶emem z czarnej porzeczki (mo偶e by膰 tez z bor贸wek lub jag贸d). Pozosta艂e 2 cz臋艣ci formujemy w kule, kt贸re k艂adziemy do lod贸wki na oko艂o 1 godzin臋 (w celu ozi臋bienia).Po ozi臋bieniu:- Cz臋艣膰 wyrobion膮 z kakao nale偶y pokruszy膰 lub utrze膰 na tarce o wi臋kszych otworach, tak aby ca艂o艣膰 opad艂a na rozsmarowany d偶em.- Na warstwy te k艂adziemy ubita na g臋sto pian臋 z bia艂ek. Przed ubijaniem dodajemy do bia艂ka od艂o偶ony cukier.- Na tak przyrz膮dzon膮 ca艂o艣膰 r贸wnomiernie k艂adziemy, ucieraj膮c na tarce, ostatni膮 ostudzon膮 kul臋.
Uwagi:
Uwaga:Blacha do pieczenia powinna mie膰 36cm wysoko艣ci. Piekarnik powinien by膰 dobrze wygrzany (w艂膮czy膰 go na 10-15 min przed w艂o偶eniem ciasta). Przy piekarniku elektrycznym temp. powinna by膰 o oko艂o 10 stopni C mniejsza. Blach臋 z ciastem usytuowa膰 na 艣rodku piekarnika (mam na my艣li jego wysoko艣膰).Do pieczenia zastosowa膰 m膮k臋 typu 550, stosowan膮 do ciast dro偶d偶owych). Piec w temp. 160 stopni C przez oko艂o 40 min. Smacznego!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudno艣膰 | 艣redni |
Autor | madzienka |