Składniki:
1 dzem z czarnej porzeczki,
1 lyzka kakao,
2 1/2 szklanka maki (42,5 dag),
1 margaryna,
4 jajka,
1 szklanka cukru - niepelna (20 dag),
2 lyzeczki proszku do pieczenia.
Jak przyrządzić?
Wykonać kruche ciasto - ugniatać mąkę, tłuszcz, żółtka, proszek do pieczenia oraz cukier (należy odłożyć 1 łyżkę cukru do białek). Po wyrobieniu całości ciasto dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy 1 łyżkę kakao ugniatając to razem. Blachę cienko smarujemy tłuszczem, na który kładziemy część bez kakao ugniatając to tak, aby ciasto zostało rozłożone na podstawie (całej powierzchni) blachy. Po rozłożeniu tej części całość należy posmarować dżemem z czarnej porzeczki (może być tez z borówek lub jagód). Pozostałe 2 części formujemy w kule, które kładziemy do lodówki na około 1 godzinę (w celu oziębienia).Po oziębieniu:- Część wyrobioną z kakao należy pokruszyć lub utrzeć na tarce o większych otworach, tak aby całość opadła na rozsmarowany dżem.- Na warstwy te kładziemy ubita na gęsto pianę z białek. Przed ubijaniem dodajemy do białka odłożony cukier.- Na tak przyrządzoną całość równomiernie kładziemy, ucierając na tarce, ostatnią ostudzoną kulę.
Uwagi:
Uwaga:Blacha do pieczenia powinna mieć 36cm wysokości. Piekarnik powinien być dobrze wygrzany (włączyć go na 10-15 min przed włożeniem ciasta). Przy piekarniku elektrycznym temp. powinna być o około 10 stopni C mniejsza. Blachę z ciastem usytuować na środku piekarnika (mam na myśli jego wysokość).Do pieczenia zastosować mąkę typu 550, stosowaną do ciast drożdżowych). Piec w temp. 160 stopni C przez około 40 min. Smacznego!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | madzienka |