Składniki:
1 kg watróbki wieprzowej,
2 duże cebule,
1 puszka lub słoik papryki konserwowej,
2-3 lyzki koncentratu pomidorowego,
sól, pieprz, zielona pietruszka.
Jak przyrządzić?
Watróbke obtoczyć w mące i obsmażyć na tłuszczu. Ułożyć w rondlu lub w innym naczyniu. Cebule podrumienić na tłuszczu, dodać paprykę pokrojoną w paski, koncentrat, sól, pieprz, i dusić jeszcze ok. 10 minut. Całość wyłożyć na obsmażoną wątróbkę i dusić jeszcze ok. 8 minut. Na koniec posypać pokrojoną natkę pietruszki.
Potrzebne przybory:
rondel, patelnia
Jak podawać?
wedle uznania - ja podaję różnie - z ziemniaczkami, kluseczkami ślaskimi.
Uwagi:
Zazwyczaj wątróbka ma gorzki posmak - aby go nie było zawsze przed usmażeniem nacinam ją i parzę wrzątkiem - przykrywam na ok. 3 minuty - cała gorycz znika!
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 12 zł |
Autor | moniak1976 |