Składniki:
- ciasto jak na kopytka,
- farsz kapuściany (reszta bigosu, który nam się już znudził lub kapusta z grzybami taką jak każdy lubi),
- smalec
Jak przyrządzić?
Wyrobić ciasto jak na kopytka (każdy wie jakie mu wychodzi najlepsze). Rozwałkować placek o grubości około 1 cm i z tego wykrawać szklanką krążki. Kolejnie łyżką nakładamy (niedużo) na jeden krążek farsz kapuściany (najlepszy jest z kapusty kiszonej i grzybów) a drugim przykrywamy i sklejamy brzegi bardzo starannie, tak aby nic nie wypłynęło podczas smażenia. Ma to wyglądać jak spodek ;o))) Takie dwa placuszki sklejone ze sobą z farszem w środku. Takie placuszki należy smażyć na złoto-brązowy kolor w głębokim tłuszczu (najlepszy smakowo jest smalec). I to wszystko...
Potrzebne przybory:
patelnia, wałek, szklanka
Jak podawać?
Najlepsze prosto z patelni, ale dla niektórych nawet zimne są dobre... Ja wolę gorące.
Uwagi:
Potrawa jest kaloryczna, ale jak ktoś lubi wschodnią kuchnię to może mu sie spodobać. Niestety jak nie mamy farszu, to jest wtedy pracochłonna, ale warto.. U mnie w domu zawsze takie placki znikają w momencie... Życzę smacznego.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | timna |