Składniki:
200-300 g pieczarek, około 40g masła, śmietana - 2 łyżki stołowe, mąka, Vegeta, kostka rosołowa, 1 cebula
Jak przyrządzić?
Wstawić około pół litra wody, wrzucić 1/2 kostki rosołowej, łyżeczkę Vegety i postawic do zagotowania. Pieczarki umyć (lub obrać jak kto woli), pokroić w kawałki i wrzucić do wywaru. Gotować około 15 minut. Cebulę podsmażyć na maśle. Jak się lekko zrumieni, dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Połączyć z wywarem. Zagotować. Ewentualnie doprawić jeszcze solą i pieprzem. Zestawić z ognia, dodać śmietanę i gotowe.
Jak podawać?
Sos można podawać jako samodzielną jarską potrawę z makaronem, ziemniakami, ryżem, kaszą. Jest też znakomity do różnych mięs a szczególnie do kotletów mielonych, które można podgrzać właśnie w tym sosie. Szczypta posiekanej zieleniny podkreśli estetykę i smak potrawy.
Uwagi:
Podobno jest zasada, aby w relacji zasmażka-wywar, jeden ze składników był chłodny by uniknąć powstawania grudek. Ale jeśli się chce prędko coś przyrządzić, to w tym wypadku można sobie poradzic w ten sposób, że do gotowej zasmażki na patelni powoli dodajemy wywar z pieczarkami i energicznie mieszamy. Na pewno bedzie prawidłowa konsystencja. Gęstość potrawy można zwiększać lub zmniejszać w zależności od ilości zasmażki (wtedy odpowiednio regulujemy ilość masła i mąki).
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 7 zł |
Autor | Stanislaw |