Składniki:
25 dag filetów z dorsza,
sok z 1 cytryny,
1 mała cebula,
2 łyżki masła,
2 łyżki oleju,
1 łyżka mąki,
pół szklanki bulionu z kostki,
4 łyżki śmietany,
natka pietruszki,
curry,
sól,
biały pieprz,
przyprawa chili.
Jak przyrządzić?
Na sos rozpuścić masło, wsypać mąkę, mieszając wlać bulion. Zetrzeć obraną cebulę na tarce o drobnych oczkach, dodać do sosu, przyprawić do smaku solą, pieprzem, chili i curry. Dodać śmietanę, doprowadzić do wrzenia, ale nie gotować. W naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem ułożyć rybę, skropić sokiem wyciśniętym z jednej cytryny, oprószyć solą i pieprzem, posypać chili, polać sosem. Zapiekać 25 minut w temperaturze 180*C. Posypać drobno posiekaną natką pietruszki.
Jak podawać?
Podawać na gorąco z ziemniakami lub pieczywem i surówką z kiszonej kapusty albo sałatą. Smacznego!
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Autor | ANNA |