Dorsz w sosie

Przepis kulinarny

Składniki:

25 dag filetów z dorsza,
sok z 1 cytryny,
1 mała cebula,
2 łyżki masła,
2 łyżki oleju,
1 łyżka mąki,
pół szklanki bulionu z kostki,
4 łyżki śmietany,
natka pietruszki,
curry,
sól,
biały pieprz,
przyprawa chili.

Jak przyrządzić?

Na sos rozpuścić masło, wsypać mąkę, mieszając wlać bulion. Zetrzeć obraną cebulę na tarce o drobnych oczkach, dodać do sosu, przyprawić do smaku solą, pieprzem, chili i curry. Dodać śmietanę, doprowadzić do wrzenia, ale nie gotować. W naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem ułożyć rybę, skropić sokiem wyciśniętym z jednej cytryny, oprószyć solą i pieprzem, posypać chili, polać sosem. Zapiekać 25 minut w temperaturze 180*C. Posypać drobno posiekaną natką pietruszki.

Jak podawać?

Podawać na gorąco z ziemniakami lub pieczywem i surówką z kiszonej kapusty albo sałatą. Smacznego!

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania rybne
Czas przygotowania40 min.
Trudnośćprosty
AutorANNA

Dorsz w sosie: Podobne przepisy

Dorsz w sosie: wypróbuj również

Powiązane Tematy