Składniki:
2 bakłażany, 2 pomidory, 2 cebule,troche tartego sera żółtego, po szczypcie soli, białego pieprzu, słodkiej papryki ,tymianku, kolendry, vegety, pęczek pietruszki, plasterek cytryny.
Jak przyrządzić?
Bakłażany umyć przekroić na pół, ułożyć przeciętą powierzchnią w dół i piec 15 min w 180 st. w piekarniku. W tym czasie pokroić cebulę i pomidory. Z podpieczonych bakłażanów wyjąć łyżeczką miąższ, wymieszać z pomidorami i cebulą. Doprawić masę i wypełnić nią połówki bakłażana, a na wierzch posypać tartym żółtym serem - nie za dużo. Wstawić do piekarnika i zapiec 15 min. Podawać gorące, ozdobione pietruszką oraz plastrami cytryny.
Potrzebne przybory:
piekarnik, nóż, deska do krojenia
Jak podawać?
udekorować pietruszką i plastrami cytryny
Uwagi:
czas przygotowania ok. 40 min.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | ok. 250 kcal |
Autor | Gosia |