Diabeł morski z letnimi warzywami - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

1 średni bakłażan, 3 małe cukinie, po 1 zielonej i czerwonej papryce, 1 cebula jarzynowa, 4 ząbki czosnku, 2 duże pomidory miąższowe, pęczek pietruszki, 4 gałązki świeżego tymianku,
4 listki szałwii, 8 łyżek oliwy, sól, biały pieprz, 2 filety z diabła morskiego (ok. 1 kg), 4 łyżki soku z cytryny, 2 listki laurowe, 1/8 l wytrawnego białego wina albo wywaru rybnego, pęczek bazylii.

Jak przyrządzić?

1. Bakłażana i cukinie umyć,oczyścić i pokroić w grubsze plasterki.2. Paprykę umyć,oczyścić i pokroić w grubsze paseczki.3. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać.4. Pomidory obrać i pokroić w kostkę.5. Pietruszkę, tymianek i szałwię umyć,otrząsnąć z wody i drobno posiekać.6. Olej rozgrzewać stopniowo w dużym garnku. Kolejno podsmażać w nim na średnim ogniu, a następnie wyjmować bakłażany, cukinie, paprykę,cebulę i czosnek.7. Wymieszać warzywa z pomidorami i ziołami.Połowę mieszanki z powrotem włożyć do garnka i oprószyć solą i pieprzem.8. Przyprawić solą i pieprzem filety z diabła morskiego, skropić sokiem z cytryny, obłożyć listkami laurowymi i ułożyć jeden obok drugiego na warzywach.9. Na rybie ułożyć resztę mieszanki warzywnej i przyprawić.10. Polać po bokach winem lub wywarem rybnym.11. Garnek przykryć, wstawić na dolną półkę zimnego piekarnika i dusić rybę około 45 minut w temperaturze 220 stopni Celsjusza (przy obiegu gorącego powietrza 200 stopni Celsjusza, gazowy w pozycji 4).12. Bazylię umyć, otrząsnąć z wody, drobno posiekać i przed podaniem posypać nią uduszoną rybę.

Potrzebne przybory:

Duży garnek, piekarnik, ogólnie dostępne przypory w kuchni, np. nóż.

Jak podawać?

Potrawa świetna na każdą okazję - na obiad, przyjecie rodzinne lub ze znajomymi. Bardzo smaczna, reprezentacyjna i zdrowa!

Uwagi:

Tą szlachetną rybę piecze się w piekarniku pod warstwą letnich warzyw. Przyprawia się świeżymi ziołami - sposób typowy dla kuchni krajów środziemnomorskich. Przyrządzanie ok. 50 minut. 1 porcja = 1945 KJ/463 kcal.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania rybne
Czas przygotowania45 min.
Trudnośćśredni
Porcje4
Kalorycznośćśrednia
AutorAga78

Diabeł morski z letnimi warzywami: Podobne przepisy

Diabeł morski z letnimi warzywami: wypróbuj również

Najgorętszy trend w letniej kolekcji House

... się więc z klimatem wakacji. Letnia jest także kolorystyka linii – biel oraz błękit ożywione zostały pomarańczem i morskimi photo-printami. W kolekcji królują modne T-shirty, tank topy, szorty, lekkie sukienki ...

dawno temu

Algi morskie - zastosowanie w kosmetyce

... Algi morskie to prawdziwy kosmetyczny hit. Dzięki wyjątkowym właściwościom używa się ich do produkcji wielu upiększających preparatów. Algi występują w oceanach, morzach, jeziorach i rzekach. Gromadzą tam w sobie wiele cennych pierwiastków, ...

dawno temu

Poznaj niezwykły wpływ alg morskich na skórę

... Algi morskie nie bez powodu stanowią powszechnie wykorzystywany w kosmetykach surowiec naturalny. Są one bogatym źródłem substancji biologicznie czynnych, które wywierają wielokierunkowe działanie na skórę. Zastanawiasz się jakie? ... Co się ...

dawno temu

Warzywa z grilla

... Chyba nic nie smakuje lepiej jak pierwsza kiełbaska z grilla, którą mamy okazję zjeść, rozpoczynając sezon letni. Wyśmienity smak, chrupiąca skórka i niesamowity zapach – to cechy, za które cenimy ją ... grilla, są pieczone na nim warzywa. W ...

dawno temu

Letnie sałatki

... Lato jest porą świeżych warzyw i owoców. Chętniej niż zimą jemy lekkie, orzeźwiające sałatki, które doskonale nadają się do eksperymentów i improwizacji. ... Lato jest porą świeżych warzyw i owoców. Chętniej niż zimą jemy lekkie, orzeźwiające ...

dawno temu

Warzywa strączkowe

... Każdy, kto choć trochę interesował się zdrowym odżywianiem i starał się zbilansować swoją dietę, spotkał się z nakazem jedzenia dużej ilości warzyw. Jedzenie tych roślin nie zawsze kojarzy ... się nam jednak z przyjemnością. Samo wspomnienie dań ...

dawno temu

Obejrzyj letnią kolekcję odzieży SiNSAY!

... Letnia linia odzieży SiNSAY łączy klasyczną biel i czerń z pastelami, motywami kwiatowymi, etnicznymi, jeansowymi oraz kontrastującą kratą. W nowej kolekcji marki znaleźć można ponadczasowe sukienki ... , szorty i T-shirty, a także najmodniejsze ...

dawno temu

Jak gotować warzywa?

... Gotowane warzywa nie muszą stracić wszystkich wartości odżywczych. Trzeba tylko znać kilka kilka prostych sztuczek, które pozwolą zachować witaminy i wydobyć pysznych smak. Jak gotować warzywa? W książce kucharskiej babci znalazłam kilka ...

dawno temu

Co nagle, to po diable

... Ustalmy jedno: co nagle, to po diable. Owszem, są sytuacje, gdy decyzję trzeba podjąć natychmiast, w jednej chwili, intuicyjnie, ale decyzje o macierzyństwie i małżeństwie oraz ewentualnym rozstaniu w ogóle nie mieszczą się w tej przegródce. ...

dawno temu

Warzywa dla dzieci

... kolejności otrzymują owoce i wybrane warzywa, które są bogatym źródłem witamin i wartościowych składników mineralnych. Istotne jest zatem, by już od najmłodszych lat zachęcać dziecko do spożywania warzyw, by mogły one towarzyszyć dzieciom w ich ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść warzywa strączkowe?

... W przeszłości były podstawą żywienia całych narodów. Obecnie po warzywa strączkowe sięgamy dosyć rzadko, a to błąd. Dlaczego warto jeść warzywa strączkowe? ... W przeszłości były podstawą żywienia całych narodów. Obecnie po warzywa strączkowe ...

dawno temu

Pieczone warzywa

... jak największej ilości warzyw. Ich jedzenie wcale nie musi być nudne i ograniczać się do tego, że gotujemy je z dodatkiem soli albo ewentualnie spożywamy surowe. Zobacz, w jaki sposób można jeść warzywa, jakie mogą wyniknąć z tego korzyści, a ...

dawno temu

Jak przekonać dziecko do jedzenia warzyw

... Dzieci nie znoszą warzyw i zawsze zostawiają je na talerzu. Argument, że warzywa są zdrowe i wydłużają życie, to marna karta przetargowa dla np. czterolatka. Wyrabianie nawyku jedzenia warzyw ... to szczególnie karkołomne zadanie dla rodziców. ...

dawno temu

Kaczka z warzywami

... Kaczka z warzywami to danie, które przygotujesz dosyć sprawnie. Jest doskonałe dla osób, które przepadają za mięsem. Kaczkę musisz wprawdzie usmażyć, ale warzywa możesz przygotować bardzo zdrowo na przykład w parowarze, dzięki czemu potrawa ...

dawno temu

Blanszowanie warzyw

... Ten kulinarny rytuał polega na zanurzeniu owoców lub warzyw na kilkadziesiąt sekund we wrzątku, a następnie umieszczeniu ich w zimnej wodzie. Choć nie każdy o tym pamięta, to taka czynność znacznie ... się przed zamrożeniem danego produktu, ...

dawno temu

Pokochaj zielone warzywa

...   Niektóre z warzyw mogą nas odrzucać – wyglądem, zapachem lub smakiem. Do takich warzyw zaliczają się między innymi brokuły, brukselka, groszek nieraz nawet kalafior. Warto jednak je polubić i często jeść, bo dostarczają organizmowi dużo ...

dawno temu

Warzywa pod beszamelem - smaczne i zdrowe

... Zimą musisz dbać o dostarczanie ciału jak największej ilości witamin. Wprawdzie dostęp do świeżych warzyw jest ograniczony, ale mrożonych mamy pod dostatkiem. Jeśli zastanawiasz się co można z nimi ... zrobić, to wypróbuj przepis na warzywa pod ...

dawno temu

Polacy jedzą coraz więcej warzyw i owoców

... W ciągu ostatnich kilku lat zmieniły się zwyczaje żywieniowe Polaków. Blisko połowa deklaruje, że spożywa znacznie więcej warzyw i owoców niż 5 lat temu. Coraz bardziej są świadomi tego, jak ważna ... jest obecność warzyw i owoców w codziennej ...

dawno temu

Pięć kiepskich wymówek od jedzenia warzyw

... Mama miała rację – trzeba jeść warzywa, żeby być zdrowym. Ostatnio trochę zaniedbałaś zdrowe nawyki żywieniowe i nie zjadasz swojej dziennej dawki zieleniny? Przedstawiam najczęściej stosowane wymówki od jedzenia warzyw i sposoby, by mimo ...

dawno temu

Powiązane Tematy