Składniki:
1 średni bakłażan, 3 małe cukinie, po 1 zielonej i czerwonej papryce, 1 cebula jarzynowa, 4 ząbki czosnku, 2 duże pomidory miąższowe, pęczek pietruszki, 4 gałązki świeżego tymianku,
4 listki szałwii, 8 łyżek oliwy, sól, biały pieprz, 2 filety z diabła morskiego (ok. 1 kg), 4 łyżki soku z cytryny, 2 listki laurowe, 1/8 l wytrawnego białego wina albo wywaru rybnego, pęczek bazylii.
Jak przyrządzić?
1. Bakłażana i cukinie umyć,oczyścić i pokroić w grubsze plasterki.2. Paprykę umyć,oczyścić i pokroić w grubsze paseczki.3. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać.4. Pomidory obrać i pokroić w kostkę.5. Pietruszkę, tymianek i szałwię umyć,otrząsnąć z wody i drobno posiekać.6. Olej rozgrzewać stopniowo w dużym garnku. Kolejno podsmażać w nim na średnim ogniu, a następnie wyjmować bakłażany, cukinie, paprykę,cebulę i czosnek.7. Wymieszać warzywa z pomidorami i ziołami.Połowę mieszanki z powrotem włożyć do garnka i oprószyć solą i pieprzem.8. Przyprawić solą i pieprzem filety z diabła morskiego, skropić sokiem z cytryny, obłożyć listkami laurowymi i ułożyć jeden obok drugiego na warzywach.9. Na rybie ułożyć resztę mieszanki warzywnej i przyprawić.10. Polać po bokach winem lub wywarem rybnym.11. Garnek przykryć, wstawić na dolną półkę zimnego piekarnika i dusić rybę około 45 minut w temperaturze 220 stopni Celsjusza (przy obiegu gorącego powietrza 200 stopni Celsjusza, gazowy w pozycji 4).12. Bazylię umyć, otrząsnąć z wody, drobno posiekać i przed podaniem posypać nią uduszoną rybę.
Potrzebne przybory:
Duży garnek, piekarnik, ogólnie dostępne przypory w kuchni, np. nóż.
Jak podawać?
Potrawa świetna na każdą okazję - na obiad, przyjecie rodzinne lub ze znajomymi. Bardzo smaczna, reprezentacyjna i zdrowa!
Uwagi:
Tą szlachetną rybę piecze się w piekarniku pod warstwą letnich warzyw. Przyprawia się świeżymi ziołami - sposób typowy dla kuchni krajów środziemnomorskich. Przyrządzanie ok. 50 minut. 1 porcja = 1945 KJ/463 kcal.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Autor | Aga78 |