Składniki:
1 opakowanie mrożonego szpinaku ,
kilka ząbków czosnku,
1 większa cebula,
łyżka margaryny,
niecała szklanka śmietany (może być 12% lub 18%),
1 jajko,
ok. 2 łyżek mąki pszennej,
przyprawy: vegeta, pieprz i sól do smaku.
Jak przyrządzić?
1. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zrumienić na margarynie.2. Dodać szpinak i smażyć aż się rozmrozi, uważając żeby cebula się nie spaliła.3. Gdy szpinak się rozmrozi dodać przyprawy do smaku (patrz składniki).4. Do śmietany dodać mąkę, dobrze rozmieszać, następnie jajko i zgnieciony czosnek (ile kto lubi), dobrze wymieszać.5. Taką śmietanę wylać na szpinak i smażyć ciągle mieszając do czasu aż szpinak zgęstnieje.
Jak podawać?
Szpinak możemy podawać sam, z bułeczką posmarowaną masłem, z sadzonym jajkiem lub jako sos do spaghetti. Wszystkie warianty są pyszne. Smacznego!!!
Uwagi:
Mrożony szpinak w sezonie letnim można zastąpić świeżym, wtedy potrawa zyskuje na smaku. Około jednej reklamówki jednorazówki szpinaku przebrać, umyć i gotować wraz z kilkoma szczypiorkami od czosnku w zakwaszonej wodzie (wtedy szpinak nie traci koloru)kilka minut, przecedzić i przetrzeć przez sito. Następnie postępujemy według przepisu, z tym, że na pateli musimy przed przyprawieniem szpinak troszeczkę podgrzać. Śmietanę możemy przygotować kilka minut wcześniej. Specjalnie nie podawałam ilości czosnku, bo to zależy od indywidualnego gustu.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3-4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 6 zł |
Autor | Kaśka |