Składniki:
6 filetów śledziowych solonych np. matiasów
mały słoik majonezu,
0,5 szklanki jogurtu naturalnego,
2 cebule , małe jabłko, pęczek natki pietruszki,
odrobina cukru i pieprz.
Jak przyrządzić?
Wymoczone śledzie (matiesy moczyć tylko 15-20 min.) podzielić na dzwonka i ułożyć na salaterce. Cebule, jabłko i drobno posiekaną natkę wymieszać z majonezem i jogurtem, doprawić cukrem i pieprzem. Gotowym sosem przykryć śledzie. Przekąskę tę można przygotować również ze śledzi marynowanych.
Uwagi:
Porcje dla 4 osób. To część z menu „wigilii dla zapracowanych”, ale nie tylko.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6-8 |
Kaloryczność | średnia |
Autor | mami |