Składniki:
wypatroszony pstrag, brokuły, marchew, pomidory, cytryna, przyprawy do smaku (polecam bazylię), sól czosnkowa
Jak przyrządzić?
Warzywa: brokuły dzielimy na małe części, marchew kroimy w plastry.Pstrąga myjemy dokładnie i oczyszczamy (jeżeli to konieczne). Później można go nasolić albo zwykłą jodowaną solą, albo solą czosnkową (jak kto lubi). Kładziemy pstrąga na tackę, a do środka wkładamy pokrojone warzywa. Jeżeli jeszcze zostaną, można je położyć obok pstrąga lub na nim i wszystko przyrządzamy na parze w średniej temperaturze ok. 25-30 minut.Sos: 1 pomidora miksujemy i dodajemy szczyptę bazylii lub innych ziół (polecam bazylię, bo da nam później ładny zapach). Można trochę podgrzać sos w małym garnuszku. Sos gotowy. Po wyjęciu warzyw i pstrąga można polać sosem środek ryby wypełniony warzywami lub same warzywa, które będą obok leżały... Będzie piękny zapach!!! Smacznego.
Uwagi:
Należy uważać przy wyjmowaniu ryby, gdyż jest ona delikatna, krucha i nabrała masy przez warzywa!
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 1 |
Przybliżony koszt | 8 zł |
Autor | Katarzyna |