Składniki:
Fasola jaś,
cebula,
kawałek chudego bekonu, trochę wędliny (głównie schab wędzony i chuda kiełbaska z indyka),
oliwa z oliwek,
sól
sok pomidorowy
Jak przyrządzić?
Białą fasolę umyć i namoczyć na 24 godziny, potem ugotować w tej samej wodzie z odrobiną soli (można nie moczyć, ale wtedy dłużej się gotuje). Nie dolewać wody i kiedy fasola będzie prawie miękka, wody zostanie w garnku niewiele (ok. szklanki). Potem podsmażyć na odrobinie oliwy 1 dużą, pokrojoną w kostkę cebulę i kawałek chudego bekonu, trochę wędliny. Potem dołożyć podsmażoną wędlinkę do fasoli dodać soku pomidorowego ok. 1,5 szklanki, dosolić do smaku i zagotować. Bajka. Naprawdę pyszne i okropnie sycące.
Jak podawać?
Można zagęścić mąką, ale wtedy jest więcej kalorii.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Elżbieta |