Składniki:
mąka, jajka, drożdże, mleko
Jak przyrządzić?
Drożdże rozprowadzić w niewielkiej ilości letniego mleka z odrobiną mąki i pozostawić do wyrośnięcia. W tym czasie do miseczki wsypać np. 0,5 kg mąki, 2 jajka, odrobinę soli i te wyrośnięte drożdże, dodając troszkę letniego mleka, i to wszystko intensywnie wyrobić ręką lub robotem. Ciasto powinno być dość gęste. Pozostawić do wyrośnięcia na około 10-15 min, potem formować ładne okrągłe kluseczki - pyzy. Ja je paruję na zwykłym tak zwanym łachu, czyli ściereczce tetrowej. Parowanie trwa około 7 min, polewamy roztopionym masełkiem i do tego jagody. Pycha, smacznego.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 6 zł |
Autor | fasola |