Składniki:
200 g twarogu chudego,
1 papryka zielona,
1 papryka czerwona,
1 pomidor,
ogórek,
rzodkiewka,
szczypiorek lub gruba zielona cebulka,
kilka dużych liści sałaty,
1-2 łyżki jugurtu naturalnego,
przyprawy według uznania do smaku
Jak przyrządzić?
Warzywa dokładnie myjemy. Z pomidora i jednej papryki wydrążamy miąższ/pestki. Odkrawamy "kapelusik" i opróżniamy środek warzywa. Sałatę dokładnie suszymy i również odstawiamy wraz z pomidorem i papryką na bok. Resztę składników (pozostałą paprykę, szczypiorek, ogórek, rzodkiewkę) kroimy w jak najdrobniejszą kostkę i wsypujemy do miski, gdzie znajduje się już rozkruszony twaróg. Mieszamy warzywa z twarogiem. Dodajemy niewielką ilość jogurtu, by składniki lepiej się połączyły. Doprawiamy do smaku. Następnie farszem tym wypełniamy pomidora i paprykę. Farszem napełniamy również liść sałaty, odpowiednio go potem układając, tak by farsz nie wydostawał się na zewnątrz (ułożenie to zależy od wielkości liści).
Potrzebne przybory:
miska,łyżka,nóż,tacka,widelec (do ugniatania twarogu)
Jak podawać?
Tak faszerowane warzywka możemy podać na większym talerzu w większej odległości od siebie (przyjmując, że zrobimy jeden pomidor faszerowany, jedną paprykę i jedną sałatkę), a pomiędzy nie możemy "pokropić" jogurt naturalny czy luźno rozsypaćpo całym talerzu szczypiorek, koper lub pietruszkę. Do dekoracji nawet może być położony pomiędzy nimi jakiś kwiat, gdyż talerz ten nie jest przeznaczony dla jednego gościa, tylko leży np. na stole szwedzkim.
Uwagi:
W miarę możliwości możemy zrobić inny farsz, np. zmienić składniki i ugotować na parze marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki, sparzyć pory. Również posiekać w drobną kostkę i wymieszać z wiekszą ilością jogurtu naturalnego (nie dodajemy do tego już twarogu).
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2-3 |
Kaloryczność | bardzo niska |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Monika |