Warzywka nadziewane - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

200 g twarogu chudego,
1 papryka zielona,
1 papryka czerwona,
1 pomidor,
ogórek,
rzodkiewka,
szczypiorek lub gruba zielona cebulka,
kilka dużych liści sałaty,
1-2 łyżki jugurtu naturalnego,
przyprawy według uznania do smaku

Jak przyrządzić?

Warzywa dokładnie myjemy. Z pomidora i jednej papryki wydrążamy miąższ/pestki. Odkrawamy "kapelusik" i opróżniamy środek warzywa. Sałatę dokładnie suszymy i również odstawiamy wraz z pomidorem i papryką na bok. Resztę składników (pozostałą paprykę, szczypiorek, ogórek, rzodkiewkę) kroimy w jak najdrobniejszą kostkę i wsypujemy do miski, gdzie znajduje się już rozkruszony twaróg. Mieszamy warzywa z twarogiem. Dodajemy niewielką ilość jogurtu, by składniki lepiej się połączyły. Doprawiamy do smaku. Następnie farszem tym wypełniamy pomidora i paprykę. Farszem napełniamy również liść sałaty, odpowiednio go potem układając, tak by farsz nie wydostawał się na zewnątrz (ułożenie to zależy od wielkości liści).

Potrzebne przybory:

miska,łyżka,nóż,tacka,widelec (do ugniatania twarogu)

Jak podawać?

Tak faszerowane warzywka możemy podać na większym talerzu w większej odległości od siebie (przyjmując, że zrobimy jeden pomidor faszerowany, jedną paprykę i jedną sałatkę), a pomiędzy nie możemy "pokropić" jogurt naturalny czy luźno rozsypaćpo całym talerzu szczypiorek, koper lub pietruszkę. Do dekoracji nawet może być położony pomiędzy nimi jakiś kwiat, gdyż talerz ten nie jest przeznaczony dla jednego gościa, tylko leży np. na stole szwedzkim.

Uwagi:

W miarę możliwości możemy zrobić inny farsz, np. zmienić składniki i ugotować na parze marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki, sparzyć pory. Również posiekać w drobną kostkę i wymieszać z wiekszą ilością jogurtu naturalnego (nie dodajemy do tego już twarogu).

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania20 min.
Trudnośćprosty
Porcje2-3
Kalorycznośćbardzo niska
Przybliżony koszt10 zł
AutorMonika

Warzywka nadziewane: Podobne przepisy

Warzywka nadziewane: wypróbuj również

Nadziewany makaron

... , lecz także kształtem. Nie trać czasu i zobacz, jakie przepisy na makaron możesz z łatwością wykorzystać w swoim domu. Co więcej, czytając poniższy artykuł dowiesz się, jak zrobić makaron nadziewany szpinakiem. ... , lecz także kształtem. Nie ...

dawno temu

Faszerowane jajka - wiosna na talerzu

... Przepis na faszerowane jajka to gwarancja pysznego śniadania czy kolacji. Jeśli dziś rano nie mogłaś się zdecydować, co włożyć do ust, to pora zaradzić tej bezradności. Jajka nadziewane mają tajną recepturę, ale dziś ty także możesz ją poznać. ...

dawno temu

Indyk z pieczarkami

... nadziewanego wybranym farszem. Obok kaczki, która najlepiej komponuje się z jabłkami, albo kurczaka świetnie współgrającego z pomarańczami, sztandarowym daniem jest indyk faszerowany pieczarkami. Przeczytaj ... indyka faszerowanego pieczarkami. ...

dawno temu

Pieczona kaczka

... z jabłkami Owoce obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w małe kawałki. Przyprawiamy aromatycznymi przyprawami, np. majerankiem, i nadziewamy, związując mięso bawełnianą nitką, aby nadzienie ...

dawno temu

Bakłażany faszerowane

... , że przygotujemy faszerowane bakłażany. Doskonale komponujące się z mięsem świetnie nadają się na letni obiad. Jak przygotowaćbakłażany nadziewane? Już teraz zapoznaj się z przepisem na bakłażany faszerowane ... . Przepis na faszerowane ...

dawno temu

Smakowite meble wypoczynkowe

... Która z Was nie uwielbia delektować się przeróżnymi słodkościami: nadziewanymi cukierkami, czekoladkami, lukrowanymi wypiekami, ciasteczkami, lodami… Mógłbym tak wymieniać bez końca. Słodkich pokus jest przecież tak wiele, że aż trudno się ...

dawno temu

Hot cross buns – bułeczki wielkanocne

... Hot cross buns to tradycyjne angielskie drożdżówki z charakterystycznym krzyżykiem, nadziewane bakaliami. Wypiekane są z okazji Świąt Wielkanocnych i najczęściej spożywane w Wielki Piątek (Good Friday). ... Hot cross buns to tradycyjne ...

dawno temu

Kabaczek faszerowany

... i łatwym pomysłem na obiad jest kabaczek nadziewany. Propozycją dla wegetarian jest kabaczek faszerowany warzywami, podczas gdy dla miłośników mięsa idealnie nada się kabaczek faszerowany mięsem mielonym ... . Możemy także połączyć te pomysły, ...

dawno temu

Faszerowane pomidory

... po tłustych potrawach i będzie stanowiła doskonałą przegryzkę między daniami głównymi. Takie właśnie są nadziewane pomidory. Jak je wykonać? Oto trzy ciekawe pomysły. ... po tłustych potrawach i będzie stanowiła doskonałą przegryzkę między ...

dawno temu

Papryczki chili

... może zamienić przyrządzany posiłek w danie, po którym goście będą ”buchać ogniem”. Nie każdemu znane są jednak właściwości lecznicze tego niepozornego warzywka. Jak chili może przysłużyć się zdrowiu? Oto odpowiedź. ... może zamienić przyrządzany ...

dawno temu

Pieczarki faszerowane mięsem

... , bez których nie sposób wyobrazić sobie obiad zimą. W jaki jednak sposób przygotować pieczarki nadziewane mięsem? Przepis na pieczarki faszerowane jest bardzo prosty i niewymagający. Kluczowy ... dodajemy do pozostałych składników i wyrabiamy ...

dawno temu

Przepis na calzone

... jak farsz. Potrawę tę nadziewamy więc takimi dodatkami, jakie zwykle serwujemy w przypadku pizzy. Chcecie poznać tajniki przygotowania tego specjału? Oto krótki przepis. ... jak farsz. Potrawę tę nadziewamy więc takimi dodatkami, jakie zwykle ...

dawno temu

Przepis na drożdżówki z makiem i orzechami

... Cieplutkie drożdżówki nadziewane orzechami i makiem to idealna propozycja na niedzielne, rodzinne śniadanie lub podwieczorek dla najmłodszych i starszych dzieci. Wraz z gorącym kakao skutecznie ...

dawno temu

Pieczona kaczka z jabłkami

... , osusz ją, oprósz solą i majerankiem. 2. Surowe i obrane ziemniaki pokrój w grube plastry, a następnie dopraw solą, majerankiem i pieprzem. 3. To będzie nadziewana kaczka, włóż więc do jej wnętrza ...

dawno temu

Pierożki ravioli w niecodziennej oprawie

... brzegi” dania są w cenie. Dziś kolejny ukłon w stronę Włoch. Tym razem będę Was gorąco zachęcać do kucharzenia z pierożkami ravioli w roli głównej. Ta tradycyjna potrawa kuchni włoskiej, nadziewana ...

dawno temu

Czy zjadłbyś psycho-pączka?

... ilością rodzajów niż w naszym kraju. Amerykańskie pączki posypuje się różnymi bakaliami i słodkimi posypkami, nadziewa praktycznie wszystkim co tylko komponuje się ze słodkim ciastem i polewa jedną ... rodzajów niż w naszym kraju. Amerykańskie ...

dawno temu

Jajka faszerowane tuńczykiem

... przygotować? Nie czekaj i już teraz poznaj pomysł najajka nadziewane tuńczykiem. Przepis na jajka faszerowane tuńczykiemDo zrealizowania przepisu na jajka faszerowane tuńczykiembędziesz potrzebowała ...

dawno temu

Karp faszerowany grzybami - karp na wigilię

... powstającym sosem (będziesz musiała uzupełniać go wodą). 8. Karp nadziewany grzybami jest już prawie gotowy. Kiedy się upiecze, polej go osoloną śmietaną i włóż do piekarnika jeszcze na 5 minut. 9. Przed podaniem potrawy wigilijnejposyp ją ...

dawno temu

Jajka faszerowane pieczarkami

... . Na imprezie świetną przystawką będą natomiast jajka faszerowane. Ich odmianę stanowią jajka nadziewane pieczarkami. Przepis na jajka faszerowane pieczarkamiDo zrealizowania przepisu na jajka ...

dawno temu

Sałatka z tortellini

... . Także kuchnia włoska ma jednak swoje pierożki. To słynne tortellini, nadziewane najczęściej serem, szpinakiem, grzybami lub szynką zwaną prosciutto. Włosi podają je zazwyczaj z sosem pomidorowym ...

dawno temu

Powiązane Tematy