Składniki:
Ciasto:
½ l oleju kujawskiego,
2 szklanki wody,
3 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki,
12 jaj.
Krem:
1 l mleka,
20 dag cukru,
2 cukry waniliowe,
3 łyżki kopiate mąki pszennej,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
3 żółtka.
Jak przyrządzić?
Ciasto:Zagotować wodę z olejem, wsypać mąkę i mieszając, zaparzyć na wolnym ogniu. Wystudzić masę. Miksując, dodajemy po jednym jajku.Szprycą wyciskać małe kupki na wysmarowanej margaryną formie, jeśli nie mamy szprycy, można to robić łyżeczką.Krem:Odlać 1/4 l mleka, dodać 3 żółtka, mąkę i cukier, rozmieszać. Wlać na gotujące się pozostałe mleko.Ptysie przekroić nożem i przekładać ciepłym budyniem. Posypać cukrem pudrem.Smacznego!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | Około 60 szt. |
Autor | Jola |