Składniki:
2-2,5 suchej tradycyjnej bułki angielki (lub każde białe, suche pieczywo w porównywalnej ilości),
1 tacka wątróbek drobiowych (standardowe porcje z
supermarketów),
1 tacka mięsa drobiowego mielonego (ilość jw.),
1 paczka prawdziwego masła,
4 pęczki natki pietruszki,
3 całe jaja,
przyprawy: tylko sól lub vegeta (na pewno nie dodawać pieprzu i innych przypraw!)
Jak przyrządzić?
Wątróbki, pietruszkę, masło posiekać (nie mielić - posiekać!). Bułki namoczyć, odcisnąć, dodać pozostałe składniki. Zmieszać. Przełożyć do prodiża lub na blachę i piec w piekarniku ok. 50-60 min.Sprawdzić patyczkiem, czy nie jest surowe.
Jak podawać?
Podawać:prosto z piekarnika z sałatami, na zimno jako pasztet do chleba, odsmażane z pieczonymi ziemnaczkami i buraczkami lub surówkami.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 10 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Alicja |