Składniki:
25 dag kilku rodzajów zielonej sałaty (może być zwykła, rzymska, rukola, strzępiasta - dowolnie),
20 dag wędzonego łososia,
50 dag zielonych szparagów,
3 łyżki oleju arachidowego,
łyżka łagodnej musztardy,
łyżka octu winnego,
sól, pieprz
Jak przyrządzić?
Szparagi gotować na parze przez 10-12 minut. Wyjąć, ostudzić, rozciąć wzdłuż na dwie części.Opłukać sałatę i porwać na kawałki.Pokroić lub porwać łososia na małe kawałki.Przygotować sos: musztardę zmieszać w miseczce z olejem i octem winnym, posolić, dodać pieprzu i dobrze wymieszać.Rozłożyć sałatę w salaterce, polać sosem i połączyć ze szparagami i łososiem.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 5-6 |
Autor | Kama |