Składniki:
3,5 szklanki przesianej mąki,
półtorej łyżeczki drożdży,
ok. 325 ml ciepłej wody,
łyżeczka cukru,
pół łyżeczki soli
Jak przyrządzić?
Drożdże rozcieramy z cukrem i paroma łyżeczkami ciepłej wody, pozostawić na 10 minut (w ciepłym miejscu). Powstały rozczyn wlewamy do trzech szklanek mąki zmieszanych z solą, powoli dolewamy resztę wody i zagniatamy (aż powstanie ciasto o konsystencji jak na pierogi). Ciasto zagniatamy jeszcze przez 5-6 minut i dosypujemy do niego resztę mąki (ciasto powinno zwiększyć swoją objętość 2 razy). Posypujemy stolnicę mąką i wykładamy na nią ciasto, następnie rozwałkowywujemy je na grubość ok. 2 cm, szklanką wycinamy krążki, pozostawiamy, by jeszcze trochę wyrosły. Na garnku wypełnionym wodą do połowy zawiązujemy 3-4 warstwy gazy. Gdy woda zacznie się gotować, na gazie kładziemy bułeczki. Gotujemy ok. 20-25 minut.
Jak podawać?
Można podawać z mięsem lub na słodko, o ile przed gotowaniem dodamy do środka konfiturę lub świeże owoce (np. truskawki). Ta ostatnia możliwość jest dobrą alternatywą dla dzieci, które nie chcą jeść obiadu, a lubią np. truskawki.
Uwagi:
Na bułeczki (gdy już są na gazie) najlepiej położyć miskę. Wtedy bardziej wyrosną i szybciej dojdą.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 10 |
Autor | Agata |