Składniki:
2 filety z pangi lub łososia,
6 sztuk świeżych zielonych szparagów,
20 dag świeżego szpinaku,
sok z cytryny, sól morska, pieprz biały.
Sos:
3 ząbki czosnku,
1 jogurt bałkański lub naturalny,
2 łyżki oliwy z oliwek (extra vergine),
oregano i bazylia (świeże lub suszone),
sól morska
Jak przyrządzić?
Filety z ryby oprószyć świeżo zmieloną solą morską i pieprzem białym oraz skropić sokiem z cytryny.Szparagi i szpinak opłukać i osuszyć, odkroić zdrewniałe końce szparagów, a ze szpinaku odciąć twarde łodyżki.Tak przygotowane produkty układamy w naczyniu parowym:szparagi i rybę na ok. 3 0min,szpinak na 10 min przd końcem. W międzyczasie przygotowujemy sos:Do salaterki wykładamy jogurt.Do jogurtu wyduszamy czosnek przez praskę.Dodajemy posiekane lub suszone zioła (bazylię i oregano).Wszystko mieszamy, dodając oliwę i sól do smaku.
Jak podawać?
Na talerzu wyłożyć rybę. Obok po 3 szparagi na osobę. Szpinak położyć na rybie, a szparagi polać sosem czosnkowym.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Basia |